Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2012

ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΥΔΡΑΣ: ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΒΑΘΜΙΔΩΝ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΚΑΙ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΩΝ ΤΗΣ ΥΔΡΑΣ


Κοιν: Υπουργό Παιδείας και δια βίου Μάθησης
          κα. Άννα Διαμαντοπούλου
Κυρίες  και κύριοι,
Εκφράζοντας, όπως πιστεύουμε, τα καθολικά αισθήματα του Υδραϊκού λαού σ’ αυτό το θέμα, θέλουμε να σας ευχαριστήσουμε θερμά για τις προσπάθειες  που κάνετε, πολλές φορές και πέραν των δεδομένων υποχρεώσεών σας,  για τα παιδιά μας.Η εποχή της υπερπληροφόρησης και της παραπληροφόρησης που διανύουμε καθιστά ακόμα πιο δύσκολο το πολύτιμο έργο σας.
Τα παιδιά χρειάζονται όσο ποτέ την βοήθεια  των δασκάλων τους και των οικογενειών  τους, προκειμένου να κρίνουν επιτυχώς, στο μέτρο του δυνατού και ανάλογα με την ηλικία τους, τα γεγονότα που προκύπτουν από την καθημερινή ειδησεογραφία, την χρήσιμη πληροφόρηση και τις σκοπιμότητες της παραπληροφόρησης  σε όλους τους τομείς. Ένα παιδί χωρίς την κατάλληλη βοήθεια, είναι δύσκολο να πάρει μόνον τα χρήσιμα στοιχεία από το αχανές τοπίο του διαδικτύου, που είναι ταυτόχρονα γεμάτο παγίδες, βάλτους και ναρκοπέδια.
Οι δάσκαλοι, η οικογένεια, οι κοινωνικοί φορείς, ο Δήμος, οι πολιτιστικές οργανώσεις, σε όσο γίνεται πιο αρμονική συμπόρευση και συνεργασία, μπορούν να εμπνεύσουν και λειτουργικά να καθοδηγήσουν τα παιδιά μας προς τη σωστή κατεύθυνση, ώστε αυτά να κάνουν όσο γίνεται λιγότερα λάθη.
Τα λάθη, όπως γνωρίζουμε όλοι, είναι απαραίτητα, σχεδόν γοητευτικά, όταν όμως μπορούν να διορθωθούν.
Σας εμπιστευόμαστε τα παιδιά μας βέβαιοι ότι, οι γόνιμες προσπάθειές σας θα συντελέσουν αποφασιστικά στη διαμόρφωση και στην ενίσχυση της ψυχικής και σωματικής τους υγείας, σε μια από τις πιο δύσκολες περιόδους που περνάει η πατρίδα μας, η παιδεία, το περβάλλον, ο πολιτισμός.
Κυρίες, κύριοι, η Ύδρα είναι ένα πληγωμένο θαύμα που δεν πρέπει με τίποτα να ακυρωθεί, να εκφυλιστεί στο όνομα μιας αδιέξοδης ανάπτυξης έξω και πέρα από τα επιστημονικά, ιστορικά και κοινωνικά δεδομένα της αειφόρου ανάπτυξης που δεν προσβάλλει, δεν ταπεινώνει, δεν εξευτελίζει αναντικατάστατα στοιχεία του φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος.
Επιτρέψατέ  μας να συγκρίνουμε την Ύδρα με την Ελλάδα του Ντελακρουά, τους πίνακες του Σεζάν, του Γκρέκο, των άλλων Ελλήνων κλασσικών, του Μπράκ, του Ματίς, του Μποτιτσέλλι. Είναι ιεροσυλία να θέλει κανείς να προσθέσει το χνάρι του πάνω σ’ αυτά τα διαχρονικά έργα τέχνης, με το πρόσχημα ότι μπορούν να γίνουν ωραιότερα.
Κατά καιρούς  διάφοροι νεοβάρβαροι επιχείρησαν και ίσως επιχειρήσουν και στο μέλλον να υποβαθμίσουν, να στρεβλώσουν, να αλλοιώσουν το ήθος, την αισθητική του έργου των λαϊκών μαστόρων του νησιού με τα παραπάνω φαιδρά επιχειρήματα. Όπως κατά καιρούς, κάποιοι άλλοι προσπάθησαν να νοθέψουν, να αντικαταστήσουν το δημοτικό μας τραγούδι με ινδοπρεπείς μουσικές αθλιότητες. Επιχειρούν επίσης να νοθέψουν το γνήσιο λαϊκό τραγούδι με φραμπαλάδες και απλωτές πάνω στις πίστες, να αντικαταστήσουν την λαϊκή μας αρχιτεκτονική με κατασκευές από τσιμεντόλιθους και κύβους από λευκό τσιμέντο, πλαστικά κουφώματα και άλλους  άθλιους «νεωτερισμούς», στο όνομα της κατ’ αυτούς «εξέλιξης». Οι νεοβάρβαροι αυτοί δεν μπορούν να νιώσουν το ευλογημένο χαμόγελο του Υδραίου λιθοξόου όταν ταιριάζει επιτέλους τα γωνιακά γκωνάρια.
Οι δάσκαλοι, εσείς δηλαδή, έχετε το δικαίωμα και την δυνατότητα να διδάξετε, αλλά και να διδαχθείτε από τα εύλογα ερωτήματα των παιδιών μας για την σημασία των μικρών στιγμών της καθημερινότητας, για το ρόλο της μουσικής, των χρωμάτων, τους υγιούς περιβάλλοντος , του αυτοσεβασμού, της αλληλεγγύης,  του εθελοντισμού, το χρήσιμο βιβλίο στην ενδυνάμωση των αναζητήσεών τους για όλο και καλύτερες  επιλογές, όλο και πιο ουσιαστική διαχείριση του προσωπικού τους χρόνου, του μόνου περιουσιακού στοιχείου της  ζωής μας.
Πιστεύουμε ότι η αμέριστη συμπαράστασή σας στα παιδιά μας, σε συνδυασμό με την βοήθεια όλων μας, θα κρατήσει ανόθευτο το παιδικό τους βλέμμα και ότι θα ζήσουν φυσιολογικά την παιδική, την εφηβική και την μετεφηβική ηλικία χωρίς να βιάζονται να μεγαλώσουν.
Σας είμαστε  και πάλι ευγνώμονες και σας ευχαριστούμε για ό,τι κάνετε γι΄αυτά τα παιδιά.
Μανόλης Τσακίρης
            Το πρόγραμμά σας περιήγησης μπορεί να μην υποστηρίζει την προβολή αυτής της εικόνας.
Γραμματέας  του Δημοτικού Συμβουλίου Ύδρας
Επικεφαλής  της Ελάσσονος Αντιπολίτευσης ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΥΔΡΑΣ
Πρόεδρος  του ιστορικού υπερκομματικού Συλλόγου Οικολόγων Ύδρας
Μέλος της  Δευτεροβάθμιας Σχολικής Επιτροπής
Σύμβουλος επί πολλά έτη για ζητήματα πολιτισμού και περιβάλλοντος της ΓΣΕΕ & ΟΤΟΕ
Μέλος της  Ένωσης Σεναριογράφων Ελλάδος
Βραβείο Ακαδημίας  Αθηνών 1977
Στενός συνεργάτης του μεγάλου σκηνοθέτη Θόδωρου  Αγγελόπουλου
Τηλ. Επικοιν.:             6977/203198       

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου