Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2013

Μαθητές Μικρών Νησιών στις Βρυξέλλες «τα είπαν » στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή - Βίντεο

Για δύο ημέρες, από τις 18 μέχρι τις 20 Σεπτεμβρίου, μαθητές Λυκείου που προέρχονταν από μικρά νησιά της Ελλάδας και συγκεκριμένα από το Μεγανήσι, την Τήλο, την Ύδρα και την Χάλκη, επισκεφθήκαν τις Βρυξέλλες, με στόχο να έχουν μια πρώτη επαφή με τα θεσμικά όργανα της ΕΕ και του τρόπου λειτουργίας τους.

Η Επίσκεψη πραγματοποιήθηκε έπειτα από πρόσκληση του Ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ και Α' Αντιπροέδρου της Επιτροπής Περιφερειακής Ανάπτυξης Γιώργου Σταυρακάκη.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, μαθητές και καθηγητές είχαν την ευκαιρία να συναντηθούν και να ανταλλάξουν απόψεις με Έλληνες Ευρωβουλευτές στους χώρους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Επίσης, βρέθηκαν στα γραφεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής όπου και συνομίλησαν με συνεργάτες της Επιτρόπου Μαρίας Δαμανάκη, αρμόδιας για θέματα Θαλάσσιας Πολιτικής και Αλιείας και της Επιτρόπου Ανδρούλας Βασιλείου, αρμόδιας για θέματα Παιδείας, Πολιτισμού, Πολυγλωσσίας και Νεολαίας.

Στο πλαίσιο αυτών των συναντήσεων, οι μαθητές ενημερώθηκαν για τις βασικές διαδικασίες διαμόρφωσης πολιτικών σε ευρωπαϊκό επίπεδο και είχαν την ευκαιρία να θέσουν ερωτήσεις στους Ευρωβουλευτές και τα στελέχη της Επιτροπής.

Επιπλέον, στο πλαίσιο της επίσκεψης τους οι μαθητές έλαβαν μέρος και συμμετείχαν ενεργά με ερωτήσεις, σε τηλεοπτική εκπομπή που διοργάνωσε η Ομάδα της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με θέμα "Το μέλλον της Ευρώπης". Παρόντες και συνομιλητές των εφήβων ήταν οι Ευρωβουλευτές Γιώργος Σταυρακάκης,Συλβάνα Ράπτη, Γιώργος Παπανικολάου και Σοφοκλής Σοφοκλέους. 

Στην εκπομπή συμμετείχε επίσης και ο Πρόεδρος της Ομάδας της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο Αυστριακός Χάννες Σβομπόντα, ο οποίος άκουσε με ιδιαίτερη προσοχή τις παρεμβάσεις των μαθητών και απάντησε σε ερωτήσεις τους.

Μετά το πέρας της επίσκεψης, ο Ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Σταυρακάκης δήλωσε: "Πιστεύω ότι μέσα από την επίσκεψη αυτή δόθηκε η ευκαιρία στους μαθητές να γνωρίσουν τί είναι και πώς λειτουργεί τόσο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο όσο και τα υπόλοιπα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και τον τρόπο με τον οποίο οι διάφορες κοινοτικές πολιτικές επηρεάζουν την καθημερινότητα των πολιτών σε όποια γωνιά της Ευρώπης και αν ζουν, είτε βρίσκονται στο γεωγραφικό κέντρο της Ευρώπης είτε σε κάποιο μικρό νησί, όπως το Μεγανήσι, η Τήλος, η Ύδρα και η Χάλκη. Τα παιδιά έδωσαν ιδιαίτερη έμφαση στο πως επηρεάζει τη ζωή τους το γεγονός ότι δεν ζουν στα μητροπολιτικά κέντρα  και επεσήμαναν τις προκλήσεις και τα προβλήματα που συνδέονται με τη διαβίωση στα μικρά νησιά, προβλήματα τα οποία και εγώ, ως νησιώτης, κατανοώ πλήρως.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει αναπτύξει και έχει επενδύσει σε σειρά προγραμμάτων για τη νεολαία που σχετίζονται με την κινητικότητα, τις ανταλλαγές μαθητών και φοιτητών (πρόγραμμα ERASMUS) την αδελφοποίηση σχολείων, τη δια βίου μάθηση, τη διευρωπαϊκή και διεθνή συνεργασία πανεπιστημίων και την επαγγελματική κατάρτιση.  
Από τη μεριά μας, ως μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, διεκδικούμε και έχουμε καταφέρει να χρηματοδοτηθούν επενδύσεις στους τομείς των υποδομών, της εκπαίδευσης, της καινοτομίας και της τεχνολογίας. »


ΝΙΚΟΣ ΙΩΑΝΝΟΥ

Το Βίντεο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου